LEV

Hoogsensitief


Hoewel de wetenschap nog druk aan het onderzoeken is wat hoogsensitiviteit nu precies is, kan men er ook uit de professionele hoek niet omheen dat er mensen zijn die een hogere tot veel hogere sensitiviteit hebben dan anderen.


Uit onderzoek van Elaine Aron blijkt dat 15 - 20% van de mensen hoogsensitief is. Een term die algemeen al redelijk geaccepteerd wordt, maar nog weleens verward wordt met verlegen, niet-assertief, einzelgängers, etc. Daarnaast zijn er ook HSP'ers die juist prikkels opzoeken, de zogeheten HSS'ers (High Sensation Seeker). Het lijkt alsof niets te gek is; parachutespringen, skydiven, de wildste achtbanen of de gekste feesten, maar toch is er ook bij de HSS'er wel degelijk sprake van een snellere overprikkeling.


Door overprikkeling kan je uit jouw doen zijn, je terugtrekken of boos gedrag laten zien. Overprikkeling is niet altijd uit de weg te gaan, maar er zijn goede methoden om hier mee om te gaan. Het belangrijkste is het herkennen en erkennen van de eigen hoogsensitiviteit. Op deze wijze kunnen nare ervaringen uit het verleden in een ander perspectief geplaatst worden en makkelijker een plekje krijgen.


Daarnaast kan je het gevoel hebben dat je zoveel geeft en anderen jou toch niet zien staan. Dit kan een eenzaam gevoel opleveren. Je doet alles, maar nog lijkt het niet genoeg! Maar.. is dit werkelijk zo? Of ben je anderen door jouw scherp afgestelde observatievermogen vaak voor? Misschien durf je anderen niet te belasten met jouw behoeften, omdat je denkt te zien dat ze deze behoeften er niet bij kunnen hebben.


LEV geeft adviezen op het gebied van de prikkelverwerking voor thuis, op school en/ of op het werk en coacht in het omgaan met jouw specifieke gevoeligheden. Hierdoor kan een teveel aan prikkels verminderd of dusdanig verwerkt worden dat het niet langer belemmerend is.


Door je bewust te zijn van het feit dat jij anders voelt, ziet, hoort en verwerkt dan anderen kan je meer rust ervaren in jouw dagelijks leven.


Samen zoeken we naar een manier om jouw gevoeligheden, die in potentie hele mooie eigenschappen zijn, weer in balans te krijgen.